Publieke opdrachtverlening in onzekere tijden

Uitvoering van bouwprojecten tijdens de coronacrisis is niet eenvoudig. Arbeidskrachten vallen uit en leveranties zijn onzeker. Bouwvakkers worden verplicht anderhalve meter afstand te houden. Niettemin gaan projecten gewoon door. Hoe kunnen opdrachtgevers en aannemers met de onzekerheden van deze tijd omgaan?

Werken gaan gewoon door!

Het coronavirus beheerst momenteel ons dagelijks leven. De pandemie heeft wereldwijd een ongekend effect op de economie. Een recessie is in aankomst. Niemand weet hoe lang deze situatie nog zal duren. Vele ondernemers vrezen voor hun voortbestaan vanwege het wegvallen van de vraag naar hun diensten en producten. Ook voor aannemers in de bouw is het een tijd van onzekerheid.

Waar private opdrachtgevers in tijden van recessie snel de hand op de knip houden, zal de bouwstroom veelal afhangen van opdrachten van overheidsopdrachtgevers. Inmiddels hebben diverse overheden aangekondigd in crisistijd opdrachten te willen blijven verstrekken. Sommigen, zoals Rijkswaterstaat en ProRail, zien zelfs mogelijkheden werken versneld in uitvoering te nemen om zodoende de bouw te stimuleren.

Het is een goed teken dat projecten doorgaan, maar dat stelt partijen ook voor nieuwe uitdagingen. In deze bijdrage wordt ingegaan op welke wijze opdrachtgevers en aannemers tijdens de uitvoering met risico’s kunnen omgaan en welke mogelijkheden het aanbestedingsrecht biedt om vooraf in te spelen op de onzekerheden.

Lees verder: Publieke opdrachtverlening in onzekere tijden (OTAR 2020-3 d.d. 15 mei 2020, p. 21 – 23)