Wij adviseren het projectteam van de Rotterdamsebaan
vanaf het prille begin.
mr. ing. Misha Leppers
Rotterdamsebaan
10 april 2015 By admin
Cases

 

Het project Rotterdamsebaan heeft als belangrijkste blikvanger de aanleg van een boortunnel van 1,8 km aan de oostkant van Den Haag. Na de succesvolle aanleg van de boortunnel van de Noord/Zuidlijn is het vertrouwen in de toepassing van die techniek in stedelijk gebied sterk toegenomen. Het feit dat de projectdirecteur van de Rotterdamsebaan juist ook de verantwoordelijke was voor de boortunnel van de Noord/Zuidlijn is dan ook niet geheel toevallig. En datzelfde geldt voor de betrokkenheid van Croon advocaten.

 

Beheer en onderhoud

Misha Leppers: “Onze ervaring, manier van werken en de resultaten die wij in Amsterdam hebben laten zien, hebben natuurlijk geholpen om ook geselecteerd te worden als juridisch adviseur voor de Rotterdamsebaan. Het project zelf is een redelijk rechttoe rechtaan DBM-contract op basis van de UAV-GC 2005. Het bijzondere zit in de periode van onderhoud die 15 jaar bestrijkt. De manier waarop dat contractueel moest worden vastgelegd was voor ons de grootste uitdaging”.

 
Rotterdamsebaan_2000x700

 

Maatwerkcontract

Leppers: “In nauw overleg met de opdrachtgever zijn we voor de onderhoudsperiode gekomen tot een regeling waarbij de opdrachtnemer betaald wordt voor de beschikbaarheid van de tunnel”. Voor de zekerheid is wel een minimum-onderhoudsbudget gedefinieerd (een percentage van de plafondprijs) om te borgen dat de tunnel voldoende wordt onderhouden. Verder is zoveel mogelijk ruimte gecreëerd voor de aannemer om het onderhoud zelf te optimaliseren. Leppers: “Zo zijn we voor het onderhoud tot een maatwerkcontract gekomen”.

 

Onderdeel projectteam

Leppers: “Wij adviseren het projectteam van de Rotterdamsebaan vanaf het prille begin. Om dat goed te doen moet je onderdeel van het team worden. Dat is ook hoe wij graag werken. Het maakt dat je de inhoud kunt blijven volgen, de actualiteit meekrijgt en ook de filosofie en cultuur van de opdrachtgever kent en snapt. Dan weet je waarom hij niet kiest voor gedetailleerde vraagspecificaties, maar juist ruimte creëert voor de opdrachtnemer. En dan snap je ook wat hij bedoelt als hij zegt dat de belangrijkste specificatie die van de kwaliteit van de koffie is”.

“Die jongens en meisjes van Croon advocaten weten inmiddels vrijwel net zoveel van het boren van tunnels als ikzelf".

“Die jongens en meisjes van Croon advocaten weten inmiddels vrijwel net zoveel van het boren van tunnels als ikzelf. Zij zijn al zo lang betrokken bij grote infraprojecten dat je ze niet veel meer hoeft te vertellen. Zij kunnen snel tot de kern van de zaak doordringen en een, op ervaring en kennis gebaseerd, advies geven. Ik ben als algemeen directeur op zoek naar maximaal comfort op alle disciplines die bij mij samenkomen. Als het gaat om het juridisch domein zit dat met Croon advocaten wel goed”.

Paul Janssen | Projectdirecteur Rotterdamsebaan